Skal bilen til syn? Pas på med stenslag

Har du fået et stenslag i ruden kort inden, din bil skal til syn, og tvivler du nu på, om den kan gå igennem? I maj 2018 trådte nye regler om bilsyn i kraft, og du kan læse her, om din forrude er lovlig eller ej.

20. maj 2018 trådte Europa-Parlamentets direktiv 2014/45/EU i kraft i Danmark og erstattede dermed det gamle regelsæt fra 2012. Grundlæggende blev reglerne for bilsyn strammet, og derfor skal du være opmærksom, hvis du har en skade i din forrude. Først og fremmest skal du kigge på, om skaden sidder indenfor eller udenfor bilens viskerfelt – det har nemlig afgørende betydning for, om bilen er lovlig at køre i eller ej.

 

 

Skader i forrudens viskerfelt

Dit stenslag må gerne sidde indenfor bilens viskerfelt, medmindre synsmanden vurderer, at det er til gene for dit udsyn. Er det det, vil det udløse et omsyn. Hos Alt-Autoglas anbefaler vi altid, at du får repareret et stenslag, inden du kører bilen til syn eller får skiftet forruden, hvis skaden er for stor til en reparation.

Det er i øvrigt værd at notere sig, at en reparation af et stenslag for det første koster nogenlunde det samme som et omsyn, hvis ikke mindre, og dernæst at en hurtig reparation minimerer risikoen for, at skaden udvikler sig og ender i et rudeskift.

 

Skader udenfor viskerfeltet

Stenslag udenfor viskerfeltet er lovlige at køre med, så længe de ikke er til gene for udsynet eller udgør en fare for rudens sikkerhed. Vurderer synsmanden, at skaden skal udbedres, slipper du som regel med en betinget godkendelse. Det betyder, at bilen ikke skal synes igen, men at den først er lovlig, når skaden er blevet udbedret.

Som allerede nævnt er der en vis risiko for, at et stenslag udvikler sig og slår revner, der er så store, at du ikke længere kan nøjes med en reparation, og vores klare anbefaling er derfor, at få repareret dit stenslag så hurtigt som muligt.

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar