Udskiftning af forrude – kan du selv gøre det?

Når vi fortæller om vores arbejde, møder vi ofte spørgsmålet om, hvor vidt man ikke bare kan skifte sin forrude selv – og det kan du faktisk godt. Men det er ikke noget vi anbefaler til den uerfarne.

Du kommer kørende med 130 km/t, og pludselig rammer en genstand ruden, mens der lyder en høj, knasende lyd. Du har fået et stenslag, og hvis du er uheldig, skal hele ruden skiftes. Umiddelbart lyder det som en stor udgift, og derfor overvejer mange at gøre det selv – og det kan godt lade sig gøre.

Vil du droppe værkstedet og spare et par tusinde kroner på dit rudeskift, så læs med her. Vi gennemgår materialelisten og giver dig en kort gennemgang af de punkter, du skal igennem, når du skifter en forrude.

 

Materialer til rudeskift

Inden du kaster dig ud i arbejdet med at skifte ruden i din bil, skal du købe en række materialer. Først og fremmest skal du købe forrudeglas, og her skal du være opmærksom på kvaliteten, der svinger fra producent til producent. Derefter skal du have fat i et rudemonteringssæt og sugekopper, hvis de ikke medfølger.

Derudover er det – selvom det ikke er et materiale – en god idé at alliere dig med en anden person, der kan hjælpe dig. Det kan være svært at håndtere forruden ene mand.

 

 

Sådan skifter du din rude

Som regel vil der følge en manual med dit monteringssæt, men for at give dig et indblik i processen bag et rudeskift, får du her en oversigt over de ting, du skal omkring, før ruden – og bilen – igen er sikker.

1) Afmonter alle dæklister

2) Dæk alle åbninger med afdækningstape

3) Skær forruden fri

4) Fjern den ødelagte forrude (gerne ved hjælp af sugekopperne)

5) Kontroller at den nye rude passer

6) Rens forruden for støv og skidt

7) Forrudens limflade påføres

8) Skær den overskydende limkant ned til 1-2 mm.

9) Rens falsen og den resterende limkant

10) Tildæk eventuelle skader på lakken

11) Påfør limen på ruden

12) Sæt forruden på plads ved hjælp af sugekopperne

13) Sæt dæklisterne tilbage på plads

Som nævnt anbefaler vi aldrig et rudeskift på egen hånd til folk, der ikke har erfaring med monteringsarbejde. Forruden udgør en væsentlig del af bilens samlede sikkerhed, og det er essentielt, at den monteres korrekt. Er du usikker, bør du altid kontakte et værksted, så du kan få ruden skiftet af professionelle.

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar