Teknologi gør forruden dyr at skifte

De mange teknologiske finesser, der kan tilkøbes til bilens forrude er en lækker detalje, når du kører. Men hvis ruden skal skiftes, kan det blive en dyr omgang, for det er svært og kræver ekstra arbejde.

Regnsensor, varme i forruden, skiltegenkendelse, automatisk nedblænding og alskens andre sikkerhedssystemer har fundet deres faste plads i moderne biler. De gode kamerabaserede systemer er et plus for sikkerheden, men det er ikke en prisværdig detalje, når forruden skal skiftes, skriver FDM.

Foreningen anslår, at en standardrude koster omkring 5.000 kr., mens en ny forrude fyldt med teknologiske systemer hurtigt løber op i 10.000 kr., hvis den skal skiftes. En forskel der kan mærkes.

 

Mere end bare glas

Leder af FDM’s tekniske rådgivning, Lone Otto, forklarer den høje pris: ”Forruder er i dag langt mere end bare et stykke glas. Udover at være både støj-, lys- og varmedæmpende og med indlagte varmetråde sidder der ofte også en lang række systemer i forruden. Mange af dem er kamerabaserede og kræver, at man kalibrerer dem, hvis de skal virke korrekt.”

Og netop kalibreringen er en af de ting, der gør forruden dyr at skifte. Det er et kompliceret stykke arbejde, der ikke kan udføres med samme effektive hastighed, som når ruden skiftes – og det er vigtigt, at kalibreringen udføres af fagfolk, forklarer Lone Otto: ”De mange nye systemer, som flytter ind i bilerne, er godt for sikkerheden, men stiller også krav til forbrugerne, hvis uheldet er ude. Skal forruden skiftes, er det derfor vigtigt, at man sikrer sig, at montøren rent faktisk kan kalibrere systemerne. Ellers risikerer man at køre rundt med vigtige sikkerhedssystemer, der måske ikke virker, som de skal.”

Hos Alt-Autoglas er alle montører udannet mekaniker, og efterfølgende har hver enkelt medarbejder gennemgået en specifik efteruddannelse målrettet reparation af stenslag og rudeskift – og vi kan naturligvis kalibrere din forrude, så sikkerhedssystemerne virker optimalt.

 

Hvad siger loven om kalibrering af forruden?

Synes du, at prisen for en kalibreret forrude er for dyr, så overvejer du måske at springe det punkt over – men det er i den grad en dårlig idé. Rent lovmæssigt er det ikke et krav, at ruden kalibreres, men der er til gengæld et tungtvejende sikkerhedselement forbundet med kalibreringen, og derfor bør du aldrig springe den over. Fungerer dine sikkerhedssystemer ikke optimalt, kan du udsætte dig selv og andre trafikanter for stor fare.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar