Kender du reglerne for stenslag?

Reglerne for stenslag er klare, og hvis din skade sidder forkert eller er for stor – ja, så er det ulovligt at køre så meget som én meter længere. Læs med, og forstå reglerne.

Reglerne for stenslag er udarbejdet af Færdelsstyrelsen, og der er ikke meget at rafle om; hvis du har fået et stenslag, der ikke er inden for lovens rammer, skal det repareres eller ruden skiftes, inden du må køre videre. Er stenslaget lovligt, kan du fortsætter køreturene, men vi anbefaler altid, at du får det repareret så hurtigt som muligt.

Når du skal vurdere, om dit stenslag er lovligt, skal du inddele din rude i tre forskellige zoner: A, B og C.

Område A er det primære felt og går også under navnet “fjernsigtfeltet.” Det måler ca. 300 x 300 mm, og sidder lige over rattet – og det er i virkeligheden dit primære synsfelt, når du kører bil. Får du et stenslag her, er det ulovligt, hvis det er større end Ø3 mm, eller hvis der er flere små skader, som forstyrrer udsynet.

Område B er et bånd, der løber på tværs af forruden i samme højde som A. Det går fra kanten i venstre side til midt på ruden og dækker således hele førerens del af forruden. Et stenslag i område B er ulovligt, hvis det er større end Ø10 mm, og hvis revnerne er længere end 50 mm.

Område C er samme bånd som område B – bare i passagersiden. Her er loven lidt mere lempelig, og dit stenslag må derfor være op til Ø30 mm og revnerne 150 mm, inden de er ulovlige at køre med.

 

 

Ansvaret er dit

Du risikerer en bøde, hvis du kører med et ulovligt stenslag i forruden, og det er vigtigt at huske, at du som bilist har ansvaret for, at bilen overholder alle regler – også selvom du ikke skal til syn i morgen.

Desuden skal du være opmærksom på, at gennemgående revner i forruden er ulovlige uanset størrelsen. Færdselsstyrelsen skriver:

“Revner i forruden, der er gennemgående i begge lag glas placeret vilkårligt på forruden, anses som fejl og ruden kan ikke godkendes,” og derfor anbefaler vi – igen og igen – at du får dit stenslag repareret med det samme. Hvis du er i tvivl om, hvor vidt der er ulovligt at køre med, så slå et smut forbi vores værksted, så skal vi fortælle dig det.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar