Stenslag – er det lovligt at køre med et stenslag?

Stenslag sætter sig som revner i bilruden, og det kan i værste tilfælde betyde, at bilen ikke er lovlig. Der er nemlig regler for, hvornår en rude kan godkendes til syn – vi gennemgår dem lige her.

Forruden opdeles i zoner

For at sikre en ensartet bedømmelse af bilens forrude, er der vedtaget et regelsæt, som både værkstedet og du selv kan bruge til at vurdere, hvor vidt bilen er lovlig eller ej. Reglerne tager udgangspunkt i en opdeling af ruden (A, B og C), der ligger inden for viskerfeltet – altså det område, hvor vinduesviskerne holder ruden fri for regn.

Forruden opdeles i zoner
  • Område A er det primære felt – også kaldet fjernsigtfeltet. Området måler 300 x 300 mm., og sidder lige over ratnavet. Centrum af feltet findes ved at måle 27 cm bag sædets forkant og 70 cm op.
    Et stenslag i område A er ulovligt, hvis skaden ikke kan dækkes af en cirkel med Ø3 mm, eller hvis der er flere mindre skader, som forvrænger udsynet.
  • Område B er et bånd, der løber på tværs af forruden i samme højde som A og på begge sider. Dog stopper området midt på ruden – altså når udsynet i stedet tilhører passageren ved siden af føreren.
    Et stenslag i område B er ulovligt, hvis selve stenslaget ikke kan dækkes af en cirkel med Ø10 mm, mens revnerne skal kunne dækkes af en cirkel med Ø50 mm.
  • Område C er et bånd, der løber på tværs af ruden i samme højde som A og B – denne gang er det blot feltet i passagersiden, der er tale om.
    Et stenslag i område C er ulovligt, hvis hullet ikke kan dækkes af en cirkel med Ø30 mm, mens revner skal kunne dækkes af en cirkel med Ø150 mm.

Få stenslag repareret med det samme

Har du fået et stenslag, gør du klogest i at få det repareret med det samme – også selvom det ikke er ulovligt. Du risikerer nemlig, at revnerne løber, hvis du kører videre. Sker det, skal ruden skiftes, og det koster langt mere end en reparation.