Kalibrering af bilens forrude – hvad er det?

Bilens forrude udgør ikke bare en bærende del af bilens konstruktion, den er ofte også udstyret med vigtige sikkerhedsfunktioner som kamera og sensor. Er det tilfældet, skal forruden kalibreres, hvis den skiftes – men hvad betyder det?

Når forruden på en bil skal skiftes, er det ikke længere nok, at forruden er af høj kvalitet og monteret korrekt – der skal også tages højde for kalibreringen. En kalibrering betyder, at funktioner som fartpilot og regnsensor virker korrekt efter et rudeskift, så du ikke risikerer fejl i sikkerhedssystemerne.

Det er ikke alle biler, der skal kalibreres ved rudeskift. Det afhænger både af bilmærke og model, men hvis du har én af følgende sikkerhedssystemer i din bil, vil en kalibrering typisk være nødvendig:

  • Kamera
  • Vejbaneassistent
  • Træthedsalarm
  • Automatisk nedbremsning
  • Skiltegenkendelse
  • Regnsensor

Det er bilproducentens anvisninger, der afgør, om bilen skal kalibreres, og hvis det er tilfældet for dig, vil du få det af vide, når du bestiller tid til rudeskift.

 

 

Hvordan foregår en kalibrering?

Som regel tager det ikke mere end en time at udføre en kalibrering, men nogle biler kræver en testkørsel efter kalibreringen, og derfor kan det tage længere tid. Alt det taler vi om, når du bestiller tid, så du ved præcis, hvad du kan forvente.

Der er forskellige teknikker alt efter hvilket udstyr, der skal kalibreres, og hos Alt-Autoglas har vi alt det nødvendige udstyr i form af tavler og digitale programmer. Når vi afslutter en kalibrering, laver vi altid en valideringsrapport, så vi sikrer os, at sikkerhedsfunktionerne er kalibreret korrekt hele vejen rundt.

 

Hvad siger loven om kalibrering?

Der findes ingen lovgivning på området for kalibrering af biler, og derfor er det dig selv, der afgør, om det er nødvendigt. Når det er sagt, bør du aldrig springe over en kalibrering for at spare de ekstra penge, det koster, da du sætter både din egen og andres sikkerhed på spil ved at køre i en bil, der ikke er kalibreret korrekt.

Det er svært at give en specifik pris på kalibrering, da arbejdsmængden afhænger af bilmærke, udstyr og lignende, men vi kan oplyse prisen i telefonen, når vi kender dit registreringsnummer.

 

Stenslag – skal ruden kalibreres?

Har du fået et stenslag i forruden, skal du ikke bekymre dig om kalibrering. Et stenslag kan repareres uden at det påvirker forrudens styrke og de indbyggede sikkerhedsfunktioner.

Skal bilen til syn, kræver det heller ikke en kalibrering, og det er derfor udelukkende i forbindelse med rudeskift, at det er nødvendigt.

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar